Изплатени са близо 5 млн. лв. за дезинфекция на личните стопанства » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Изплатени са близо 5 млн. лв. за дезинфекция на личните стопанства

Акценти

  • Танева допълни че стопаните, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят

Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине.

Африканската чума по свинете е причинила депопулация с около 20% на домашните животни. Това каза в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева, съобщава БГНЕС.

Танева допълни че стопаните, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят, защото ако има следващо заболяване, те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни.

Земеделският министър присъства на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

„Ние имаме положителни тенденции, изключително намален интензитет на болестта. На практика от 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма. Засегнати са малко над 130 000 животни общо“, заяви Танева.

„Важно е как продължаваме напред. В този смисъл са важни дейностите, които са планирани и които са стартирани да се извършват – започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свине“, посочи още министър Танева.

 

За автора

Сродни публикации