Изпитано: Рецепта с хлебна мая прави чудеса с краставиците в градината » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Изпитано: Рецепта с хлебна мая прави чудеса с краставиците в градината

Акценти

  • Над 10% от теглото на прясната мая са незаменими аминокиселини

Хлебната мая е доказан стимулатор за растежа на краставиците.

Тя е богата на витамини от група В – В1, В2, В6, В12, както и на различни микроелементи. В нея се съдържат и известни количества калиеви, натриеви, калциеви, магнезиеви и други соли.

Използването на мая за подхранване на растенията стимулира растежа на стъблата и листната маса, ускорява съзряването и удължава плододаването. Също така стимулира развитието на кореновата система, увеличава количеството на завръзите, подобрява имунитета и ги прави устойчиви на атмосферни промени.

При използването на хлебна мая като тор е важно да се знае, че тя повишава киселинността на почвата, извлича калия и калция от нея. Възможно е да се избегнат тези проблеми с внасянето на пепел и смлени яйчени черупки.

За торенето на краставиците с хлебна мая може да се приложи някоя от следните рецепти, подходящи както за кореново, така и за листно подхранване.

Класическа – в 10-литров съд се поставят 200 г свежа мая, 1 супена лъжица захар и се залива с 1 л топла вода. Съдът се покрива с капак и когато микроорганизмите започнат да нарастват, съдът се допълва с вода. За всеки храст е необходим 1 л от хранителната течност.

Калийно-азотна – препоръчва се по време на цъфтеж. Хранителният разтвор се приготвя от 100 г свежи дрожди, 100 г дървесна пепел, 100 г захар, 50 г змийско мляко и 4 л топла вода. След ферментация се долива с вода в съотношение 1:10, а за всеки храст е нужен 1 л.

Дрождево-тревиста – в 10 л вода се поставят 10 г сухи дрожди, 100 г захар, около 1-1,5 кг зелена маса – препоръчва се лайка, глухарче, млечка, коприва или смес. Поставя се на топло място и след 6-7 дни хранителният разтвор е готов. Не е необходимо да се разрежда.

 

 

За автора

Сродни публикации