Изолираха 200-километрова зона около мястото, където в Габрово беше намерено мъртво прасе » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Изолираха 200-километрова зона около мястото, където в Габрово беше намерено мъртво прасе

Акценти

  • В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства

Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където миналата седмица в габровското село Гергини беше намерено мъртво диво прасе.

Заразеното с африканска чума по свинете животно е загробено. Локализираното около него пространство е дезинфекцирано. Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация, цитиран от БТА.

Мерките за безопасност са били предприети от 18 октомври. След това се е състояло заседание на Областната епизоотична комисия. В него са участвали областният управител Невена Петкова и директорът на ОДБХ д-р Светослав Спасов.

Определена е 200-километровата инфектирана зона. Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция на горите – Велико Търново са издали заповед. В нея се посочват ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони.

В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства. За същия срок се забранява и ловът на дива свиня. В другите две подзони се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Там могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности, но само след осигуряване и прилагане на мерки за биосигурност.

Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти продължават, ще се проверява и за репопулация, информира Иванова.

 

За автора

Сродни публикации