Изнесли сме над 100 тона лавандулово масло за Франция » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Изнесли сме над 100 тона лавандулово масло за Франция

Френски производители изкупуват усилено родното лавандулово масло, съобщава Пламен Събев от Института по розата и етеричните култури в Казанлък. Причината доскорошният топпроизводител да купува нашата продукция е болест, плъзнала по лавандуловите насаждения.
Събев обясни, че заради заболяването французите са се насочили към отглеждането на сходната култура лавандин, но етеричното масло, добивано от нея, не е с толкова високо качество. Затова производителите изкупуват висококачественото българско лавандулово масло. Събев уточни, че те смесвали двете масла с идеята да подобрят своето.
Слабият добив във Франция е и причината страната ни да се нареди на първо място по износ на лавандулово масло в света през тази година. Въпреки слабата реколта това лято сме изнесли над 100 тона от ароматното масло, заяви Събев. Той посочи, че най-доброто масло се добива от сорта "Хемус", но за съжаление той не е толкова високодобивен като останалите.
У нас са одобрени за отглеждане около 11 сорта лавандула, но най-разпространените са "Хемус", "Севтополис", "Юбилейна" и "Рая". Събев отбеляза, че лавандулата представлява интерес за земеделските производители, тъй като е рентабилна култура. Тя не е толкова податлива на заболявания и може да се добива механизирано, добави той. Лавандулата може да се отглежда почти навсякъде и е подходяща дори за полупланински и ерозирали терени. Тя вирее добре и на височина от 800-1000 метра, каза още експертът.
Лавандуловата индустрия може да се превърне в спасител за България, която има трудности с бедността, коментира междувременно британският вестник „Дейли мейл”. Според изданието страната ни разполага с квалифицирани фермери, благодатен климат и екологично чисти полета, които са обещаващи предпоставки за производителите на етерични масла.
Пред БНР изпълнителният директор на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика Николина Узунова посочи, че се наблюдава тенденцията лавандула да се отглежда и в Северна България, което преди е било рядко срещано. Според нея българското лавандулово масло е добре котирано, търсено е и през последните 4-5 години интересът към производството на лавандула и лавандулово масло в България се е увеличил драстично.

 

За автора

Сродни публикации