Изнасяме българските плодове и зеленчуци, а консумираме вносни » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Изнасяме българските плодове и зеленчуци, а консумираме вносни

Акценти

  • Български картофи продаваме в Румъния и Гърция, а внасяме от Франция и Германия

През първата половина от тази година е отчетен ръст във вноса на плодове и зеленчуци у нас. По оперативни данни само износът на малини е бил по-висок от вноса им.

Оказва се, че у нас по пазарите се предлага предимно вносна стока, а родната продукция, която излиза за реализация извън страната е доста по-малко.

Осем пъти повече са вносните доматите и пипер, които сме изяли през първите шест месеца.

Вносът на краставици пък е три пъти по-висок от износа им. При корнишоните и чесъна разликата е четири пъти, при главестото зеле – 5, а при картофите цифрата е стряскаща. С 10 пъти по-висок е вносът на картофи. За първите шест месеца сме изнесли три пъти по-малко дини, отколкото сме внесли.

По данни на МЗХГ за второто тримесечие вносът на някои плодове и зеленчуци е, както следва:

  • – ябълки -56%;
  • – ягоди – 59%;
  • – домати – 66%;
  • – картофи – 53%.

Родните домати и краставици се реализират основно на пазарите в Румъния и Унгария. У нас зеленчуците пък се внасят в големи обеми от Турция, Гърция, Албания, Северна Македония.

Износ на краставици реализираме към Германия и Чехия.

Български картофи продаваме в Румъния и Гърция, а внасяме от Франция и Германия.

Потребностите ни от зелеви култури биват задоволявани чрез внос от Северна Македония и Албания. За сметка на това на българско зеле се наслаждават потребителите в Румъния и Сърбия.

От началото на годината сме консумирали повече македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, а също и гръцки и албански ягоди. Родните плодове пък сме реализирали в Румъния, Гърция, Германия и Беларус.

 

Сродни публикации