Изкуствен интелект разпознава бракониери в действие » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Изкуствен интелект разпознава бракониери в действие

Акценти

  • Системата работи с набор от камери, които имат вградени сензори за движение

Intel са разработили системата от камери TrailGuard, която вече успешно работи в Конго

Бракониерите са проблем не само у нас. Много от незаконния лов в световен мащаб е провокиран от желанието за добив на кожи, трофеи, слонова кост и други скъпо струващи материали, и суровини от животински произход. У нас обичайна практика за борба с тях са проверките. В другите страни вече има различни методи и технологии за залавяне на бракониери в действие. Въпреки това те не се оставят да бъдат заловени с лекота.

Изкуственият интелект навлезе и в тази сфера от живота ни. Intel вече представиха своята интелигентна система от камери, която може да разчете различни радиочестоти. Използваният в нея изкуствен интелект може да залови бракониерите и да помогне за опазването на дивата природа. Разработката беше представена на изложението за иновации в технологиите – CES 2019.

 

Иновативната технология е с наименованието TrailGuard и има за целда осигури социални блага чрез употребата на изкуствен интелект. Системата работи с набор от камери, които се скриват в защитените природни зони. Те са с вградени сензори за движение, които при активация стартират запис на активността и случващото се в техния обсег. Благодарение на изкуствения интелект камерите различават движенията, породени от вятър, животни или бракониери. Въпреки, че технологията дебютира на изложението тази година, тя вече е внедрена в Конго и работи успешно.

 

Сродни публикации