До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюн в Южна България » Съвети в земеделието

май 29, 2024

До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюн в Южна България

До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюна в Южна България. Такова уверение са дали пред МЗХ фирмите-изкупвачи на тютюн, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров със Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. „Нямаме начин да въздействаме пряко върху цената на суровината. Това, което можем да направим, е с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да регламентираме отношенията между участниците в сектора, а държавата да е арбитър при окачествяването на тютюна“, посочи министър Танева.

Тя призова представителите на бранша да дадат становища по готвените промени, така че на предстоящия Консултативен съвет да се постигне съгласие по тях. „Целта ни е от 1 март да започнем с новите правила и проблемите, които възникват всяка година, вече да ги няма“, подчерта Десислава Танева.

Зам.-министър Димитров допълни, че държавата може да играе важна роля в подпомагането на сектора не само чрез субсидиране, но и чрез повишаването на качеството на тютюна. „Това е пазарният принцип един продукт да повиши цената си и ние имаме достатъчно инструменти да го стимулираме“, отбеляза д-р Цветан Димитров.  

По време на срещата беше обсъдено също подпомагането в сектора през следващите години. Ще се работи в посока националните доплащания да достигат само до производители, които към момента се занимават с отглеждането на тютюн и които притежават  референтни количества тютюн в периода 2007-2009 г. Министър Танева разясни и другите възможности за получаване на подкрепа както по схемите с директни плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони. 

 

За автора

Сродни публикации