Изкупните цени на гроздето са твърде ниски за реализирането на печалба » Съвети в земеделието

май 29, 2020

Изкупните цени на гроздето са твърде ниски за реализирането на печалба

Акценти

  • За съжаление и тази година много от стопаните няма да успеят да се справят финансово с разходите по производството

Драстична се оказва разликата в изкупната цена на гроздето на едро и тази, която виждаме по пазарите у нас.

Според производители гроздето се изкупува на 0,40 лв. и 0,50 лв./кг, а тази по себестойност възлиза на 0,50-0,60 лв/кг. Интересното е, че по пазарите килограм гроздето струва между 2,60 -3,60 лв. и нагоре.

В Бургаско тази година добивите са добри, качеството на гроздето също. Към момента метеорологичните условия също са много добри и няма пречки за гроздобера. Проблеми ще възникнат ако завали, разказват земеделци. Тогава гроздето ще се напука и качеството на реколтата ще се влоши.

Тази година гроздоберът е започнал малко по-рано, и вече предстои прибирането на червеното грозде – мерло, каберне. Очакванията на хората са за по-високи добиви спрямо отчетените през 2018 г.

За съжаление и тази година много от стопаните няма да успеят да се справят финансово с разходите по производството. Очаква се много масиви да бъдат изоставени именно по тази причина. Някои производители няма да имат възможността да спечелят достатъчно, за да започнат следващата година. Много от стопаните в Бургаско са притеснени по тази причина. Те споделят, че имат нужда от държавна подкрепа, а трудностите са на път да ги изкарат на протест.

 

Сродни публикации