Изключително лоша реколта за производителите на плодове в Кюстендилско » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Изключително лоша реколта за производителите на плодове в Кюстендилско

Акценти

  • Хората от Раждавица не застраховат своята продукция

Лоша реколта от ябълки, сливи и кайсии отчитат жителите на село Раждавица, Кюстендилско.

Земеделските производители са дори принудени да си купуват плодове от пазара. Ниските температури, отчетени през април, както и градушките, са само част от причините за лошата продукция.

По един- два плода  на дърво може да се видят в ябълковите дръвчета. Миналата година бяха така отрупани с плодове, че дори се чупеха от тежеста.

Малката продукция, която се получили няма да я дават на изкупвачите, тъй като парите ще отидат само за транспорт.

„Ябълки изобщо няма. Един процент в сравнение с миналата година, когато не можахме да ги продадем. Другите култури също. Градините градушката ги потроши и реколтата е много слаба. Всички видове плодове произвеждам – ябълка, череша, круша, слива, праскова. Тази година нямаме за наяжба, да се наядем. Има тук там нещо така останало. Слаба реколта. Тук две- три години сме зле заради градушките. Други години имаше много реколта, чудехме се къде да я сложиме и как да я продадем”. Това заяви земеделския производител  Валентин Рашев за Дарик.

Оказва се, че хората от Раждавица не застраховат своята продукция. Така разчитат единствено на природата.

Те смятат, че те не биха им били от полза.

„Много зле е ситуацията с плодовете при нас. Много суша, след това град, студ и така времената се менят година с година и няма живот. Ябълки имам, череши имам. 5 касетки съм набрала от 3 дка. ябълки. В Граница ги изкупуват по 8 ст. или по 12. То само пътните не мога да си платя до там да ги закарам. Миналата година имаше – няма къде да ги дадеш. Няма живот вече за земеделските производители. Нямаме застраховка, не съм правила застраховка. Не знам и колко пари са застраховките на 1 дка. за овошки”, каза  Роза Гайдарова.

„Нулева реколта,нямаше нито слива, нито череша, нито джанка, нито ябълка. Виждате какво е положението с ябълките. През април месец някакъв мраз. Дори не можахме да разберем. Слана нямаше. Мраза унищожи всичко и ние сме обезнадеждени сме. Няма една ябълка, за зимата да си откъснем, да си сложим. Трябва да купувам при толкова много дървета. Миналата се родиха , изкършиха се, обаче като падна градушката и всичко унищожи. Тук имам насадени такива малки дървета черешки, счука им клоните и изсъхнаха. Не всички, но доста изсъхнаха. Като се роди какво да правим. Няма изкупвателни пунктове за ябълки. Мъчим се. Аз миналата година, понеже бяха набити и няма къде да се дават. Много беше плодородието голямо и ги оставих тук. Какво да ги правя. Закарах ги у дома и пролетта ги изхвърлих. Застраховки не правим. Като ги застраховам да не мислите, че ще има нещо. Безнадеждно е и застраховката. Тя не е голяма застраховката, може да я направим, но файда няма. Ако се родят хубави няма къде да се дадат. Аз не виждам някакво развитие тук, на младите хора да искат да дойдат да работят и да могат да преживяват”, добави Малинка Плачкова от Раждавица.

 

За автора

Сродни публикации