Изисквания при отглеждането на краставици » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Изисквания при отглеждането на краставици

Акценти

  • Заради особената си коренова система краставицата е претенциозно растение

Хранителен състав

Един от предпочитаните зеленчуци за салати, диети и здравословно хранене е краставицата. Тя е изключително богата на вода. В състава й влизат редица микроелементи, които съдействат за изхвърлянето на излишните токсини и задържаната вода в организма. В новите тенденции на хранене, краставицата влиза в рецептите за различни напитки, шейкове и салати заради свежия си вкус и лекия ненатрапчив аромат.

У нас те се използват предимно за салати, туршии, студени супи. Много подходяща храна е за стимулиране на храносмилателните процеси. Бързо и лесно засища, не създава усещане за тежест и спомага за намаляването на излишното телесно тегло.

Устройство на растението

Краставицата е едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови. Нейната коренова система е слабо развита, разполага се плитко в почвата, но силно се разклонява. Вирее много добре на структурни, добре аерирани почви. Заради особеностите на кореновата си система краставицата е претенциозна относно влажността на почвата, която й е силно необходима по време на вегетацията.

Стъблото на краставицата е влечащо и разклонено. То е покрито с множество дребни власинки. На дължина достига от 0,5 м до 2,5 м в за­висимост от сорта.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации