Извънредно положение заради АЧС може да бъде обявено в област Стара Загора » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Извънредно положение заради АЧС може да бъде обявено в област Стара Загора

Акценти

  • Прасета в лошо здравословно състояние в никакъв случай да не се колят, защото стопаните може да не знаят причината за него

Предстоят проверки на личните стопанства тип „заден двор“.

От 5 август се очаква в област Стара Загора да бъде обявено извънредно положение заради болестта Африканска чума по свинете (АЧС). По информация на директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Дамян Миков, тогава ще започнат и проверките на животните, отглеждани в стопанствата тип „заден двор“. В случай, че животните не са доброволно изклани, предстои те да бъдат конфискувани и евтаназирани, предаде Радио Стара Загора.

Към момента в областта не е открито огнище на АЧС. Предвидено е проверките да започнат от селата Пъстрен, Хан Аспарухово, Боздуганово и Оряховица, където има свинекомплекси. След това инспекторите ще продължат и в по-отдалечените населени места.

Д-р Миков предупреди, прасета в лошо здравословно състояние в никакъв случай да не се колят, защото стопаните може да не знаят причината за него. При поведение на животните различно от нормалното трябва да бъде извика ветеринарен лекар.

В случай, че собствениците на домашните животни искат да запазят и оползотворят месото, то те трябва доброволно да заколят животните. Препоръчително е след това месото да премине добра термична обработка над 70 градуса или да се стерилизира в буркани. Дори замразено то може да бъде преносител на вируса. В замразеното свинско месо или продукти с него вирусът на АЧС остава възможен за контаминация в продължение на 1000 дни.

При клането на животните вътрешностите им не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места, а да се загробят в личните стопанства или да бъдат сварени.

 

Сродни публикации