Извадиха стопанство от списъка за умъртвяване на прасета » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Извадиха стопанство от списъка за умъртвяване на прасета

Акценти

  • От 7 август е назначена комисия, която трябва да установи статута на стопанството

Собственикът на фермата смята, че е „победил системата“.

Седми ден вече продължава блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре, предаде БНР.

В протеста участва и Желязко Христов, който е собственик на свинеферма с 200 регистрирани прасета. В началото на седмцата пред медиите той заяви, че е готов да подпали стопанството и животните си, но не и да позволи на ветеринарните лекари да влязат и да ги евтаназират. Свинефермата си е изградил сам с много усилия и години труд. Заради административна процедура тя попадаше в списъка със стопанства, в които трябва да бъдат умъртвени всички животните. Фермата вече е извън този списък.

От 7 август е назначена комисия, която трябва да установи статута на стопанството и да вземе някакво решение какво ще се случи с него. Очаква се днес експертите да отидат на място.

Христов смята, че е “победил системата“.

Също вчера, на 7 август, министърът на земеделието, храните и горите обяви мярка за налагане на биосигурност на домашните стопанства.

В интервю за предаването “Преди всички“ Желязко Христов коментира:

“Десислава Танева пак нещо не е посъветвана както трябва. Тези биомерки при нас са изпълними и са налични. Не виждам как в “задния двор“ можеш да задължиш…Изпълнимо е в дворовете, които са тип “заден двор“ всеки си спазва някаква хигиена. Просто трябва да се обясни на хората, елементарните мерки за хигиена. Но населените места като гетата, не виждам как може да бъде въведена тази мярка…“.

Протестите на стопаните продължават и днес.

 

 

Сродни публикации