Изборът на терен за загробване на животните в Караманово създава все повече проблеми » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Изборът на терен за загробване на животните в Караманово създава все повече проблеми

Акценти

  • Очаква се в момента всички окончателно да се споразумеят за избор на място и спешно да започне загробването на труповете

Поредният протест заради АЧС забави старта на загробване на животните от свинекомплекса в Караманово.

Местните хора отхвърлиха първоначално одобреното място. В близост до него има питейна вода и чешма, която се ползва активно, предаде БНТ.

По-рано днес беше избрано ново място за загробване и първият изкоп до обяд вече беше запълнен с пръст. Новият терен е съгласуван с всички възможни институции.

„За всички експерти, които са подписали протокола, включително и кметът на общината, към тоя момент е нямало проблем. И за момента даже не е проблемна ситуацията, но се създаде едно обществено напрежение… и в тая връзка се пристъпи към определяне на нов терен.“, обясни д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ – Русе.

Оказва се, че избраният по-рано днес терен не удовлетворява стопаните на свинекомплекса, които отговарят за загробването.

„Намерихме ново място, което беше съобразено с всички изисквания, където обаче самият собственик на прасетата не е доволен. Просто мястото е малко по-стръмно и не може да се качи с машините.“, коментира Бисер Блажев – кмет на с. Караманово.

Очаква се в момента всички окончателно да се споразумеят за избор на място и спешно да започне загробването на труповете.

От БАБХ категорично отрекоха да има проблеми с местата, където са загробени животински трупове в русенско. Местата се обезвреждат по определените норми и се охраняват. Предстои да бъдат поставени и предпазни огради.

 

Сродни публикации