Иво Христов: Агросубсидиите трябва да гарантират правата на земеделските работници » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Иво Христов: Агросубсидиите трябва да гарантират правата на земеделските работници

Акценти

  • В разработката място намира и проблемът с експлоатация на работници от България и Румъния в Италия

Проучването е изключително полезно.

„Голяма част от тревожните тенденции са очертани. Български регион не е изследван като казус. Притеснителната тенденция на концентрация на земя е много сериозен въпрос, който има негативни отражения върху създаването на работни места в селските райони.“

Това коментира българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Това се случи по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. На заседанието бе представено проучване на тема: „Заетост в селското стопанство в ЕС: настоящи предизвикателства и бъдещи перспективи“. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В разработката място намира и проблемът с експлоатация на работници от България и Румъния в Италия.

„Намирам за изключително важно предложението на авторите да се търси обвързване на субсидиите с това да се дадат, гарантират и спазват правата на работещите в сектор „Земеделие“. Проблемът засяга недекларирания, нерегламентирания и нелегалния труд. Освен граждани на трети страни, жертва на експлоатация са и граждани на държави членки. Ако не бъде законово обвързано предоставянето на субсидии за селско стопанство със социално отговорното поведение, мисля, че рискуваме ОСП да бъде опорочена“, каза още Христов.

По думите му, по време на преговорите по трите досиета на ОСП, този въпрос е бил поставен под формата на предложения за изменение.

„За съжаление, колегите от предния мандат не са защитили тази кауза. Надявам се, че сегашната ни комисия ще преразгледа тази позиция. Ще добавим и този важен аспект в пакета с позицията на Европейския парламент относно ОСП“, добави българският евродепутат.

 

За автора

Сродни публикации