Зърнопроизводителите очакват спешни решения по проблема с руското ембарго » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Зърнопроизводителите очакват спешни решения по проблема с руското ембарго

Най-големият проблем на всички земеделци е, че няма ясни правила и предвидимост. Това съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов след срещата на браншовите организации със служебния министър на земеделието Васил Грудев. Вукодинов бе категоричен, че зърнопроизводителите очакват спешни решения по няколко сериозни въпроса, сред които е и наложеното от Русия ембарго върху български земеделски продукти.
„Очакваме да продължи този дух на прозрачност, както декларира министърът, и да се вземат спешни решения там, където има нужда. Става въпрос за директните плащания, за Програмата за развитие на селските райони и изобщо прилагането на Общата селскостопанска политика. Очакваме решения и по неотложни въпроси, сред които са разпространението на болести като „Син език“, бедствията в страната и не на последно място ембаргото, наложено от Русия, на земеделски стоки от България“, каза още Ангел Вукодинов.
Във връзка с ембаргото на Русия за внос на земеделски продукти той коментира, че основният проблем е, че Европа има готовност да компенсира преките загуби за земеделците, но не и косвените, каквито са загубите на пазари.

 

За автора

Сродни публикации