Зърнено-бобови фуражи за свине » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Зърнено-бобови фуражи за свине

Акценти

  • Високопротеиновият соев шрот, който има и по-високо енергийно съдържание, е най-подходящ като компонент на комбинираните фуражи за малки прасета

Зърното на бобовите култури (соя, грах, бакла, нахут и др.), се отличава съществено по химичен състав от зърното на житните. Фуражните качества на зърнените бобови се определят преди всичко от високото съдържание в тях на биологически по-пълноценни протеини в сравнение с житните култури. В зърното на бобовите се съдържа 23-35% суров протеин, а съдържанието на лизина в протеина варира кръгло от 6,0 до 7,5%.

Аминокиселините от бобовите култури се отличават с висока степен на усвоимост в организма на непреживните животни. Този факт има значение за задоволяване потребностите на животните при оптимизиране на рецептите за комбинирани фуражи и по общо съдържание на аминокиселини.В семената на почти всички зърнени бобови се съдържат, обаче, антихранителни вещества (инхибитори, алкалоиди и др.), които понижават тяхната хранителна стойност. В тази връзка са установени различни технологични режими за обработка на семената, а също така се дават и препоръки за максималните количества на участие в дажбите на непреживните животни.

Зърнените бобови култури практически не отстъпват по енергийна хранителност на житните, а соята ги превъзхожда.

Зърнените бобови фуражи се комбинират добре със зърното от житните култури и се постига добро балансиране на дажбите за селскостопанските животни и птици по протеин и аминокиселини.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации