Значително поскъпване има в цената на оранжерийните домати в страната » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Значително поскъпване има в цената на оранжерийните домати в страната

Акценти

  • Само оранжерийните домати поскъпват спрямо предходната седмица, с 29,8%

Към 25 юли 2019 г. производството на фасул, грах (фуражен и градински), пролетен ечемик, пъпеши, дини и овес е в границите от 1,2% до над четири пъти по-високо спрямо аналогичния период на 2018 г.

При повечето от тези култури се наблюдава увеличение както на реколтираните площи, така и на добивите от декар. Намаление на годишна база се отчита при продукцията от картофи, пипер, домати, леща и силажна
царевица – с между 1,9% и 99,9%, най-значително при силажната царевица, чието прибиране току-що стартира.

На този етап производството на трите наблюдавани типа тютюн е в рамките на 11% – 38,1% над миналогодишното.

Последните оперативни данни сочат намаление на прибраните количества от повечето трайни насаждения и етерично-маслени култури спрямо година по-рано. Това се дължи на по-късното прибиране на реколтата, а при някои култури и на пониските средни добиви.

По-значителен спад на производството е налице при сливите, малините, ябълките, крушите и маслодайната роза – с между 23% и 80,9%, а по-умерен – при прасковите, черешите и вишните – в рамките на 5,8% – 14,7%.

Комбинацията от съществено увеличение на площите и на средния добив води до ръст на продукцията от лавандула с над 90% на годишна база. Макар и по-слабо, нараства и производството на кайсии и ягоди – съответно с 3,1% и 4%.

Към 26.07.2019 г. средните цени на едро на прасковите, пресните картофи, ябълките и зеления пипер се понижават с между 4,5% и 7,1% на седмична база.

Сред продуктите, за които е отчетено предлагане на тържищата в страната, само оранжерийните домати поскъпват спрямо предходната седмица, с 29,8%.

Ябълките се търгуват с 31% по-евтино отколкото по същото време на миналата година. При прасковите, зеления пипер, пресните картофи и оранжерийните домати е налице увеличение от 9,6% до 73% (най-значително при оранжерийните домати).

 

За автора

Сродни публикации