Знаете ли колко яйца е полезно да консумираме » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Знаете ли колко яйца е полезно да консумираме

Акценти

  • При ежедневен прием на 300 милиграма холестерол със 17% се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания

Пазете здравето си и консумирайте високо холестеролните храни с мярка

Учените провеждат все повече изследвания относно влиянието на храната върху здравето ни. В тази връзка те са проучили как прекомерната консумация на яйца променя риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.

Установено е, че ако изяждаме по едно яйце на ден, ще намалим риска от развитието на диабет тип 2. Тук обаче следва да се отбележи, че прекомерната консумация няма да засили този благотворен ефект и да сведе риска до минимум, напротив. Колкото повече яйца включваме ежедневно в менюто си, толкова повече ще вредим на здравето си.

За период от 17 години, учените са провели 6 експеримент с участието на 30 000 души. Резултатите са показали, че при ежедневен прием на 300 милиграма холестерол (какъвто има в жълтъците на яйцата) със 17% се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Сред тях са исхемичната болест, инсултът, сърдечната недостатъчност. Рискът от преждевременна смърт пък се повишава с цели 18%.

Хранителният състав на яйцата показва, че в един жълтък има приблизително 185 милиграма холестерол. Включвайки цели яйца в храненето си всеки ден, ние сериозно превишаваме допустимите здравословни норми.

Все пак всеки човешки организъм има своите особености, но дори и заради тях не е препоръчително да прекаляваме с консумацията на яйца. Важно е да се отбележи, че проведените експерименти и направените заключения се базират на консумацията на целия яйца, т.е. и на жълтъците, и на белтъците.

 

Сродни публикации