Знаете ли защо Баба Марта е толкова люта » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Знаете ли защо Баба Марта е толкова люта

Акценти

  • Днес имен ден празнуват Марта, Мартина и Мартин

Днес повод да почерпят имат Марта, Мартина и Мартин. Честит имен ден!

Според народните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари). Вярва се, че всяка година те двамата изпиват виното без нея и затова тя е много люта. Хората смятали, че трябва да направят нещо, за да я умилостивят. С промените в настроението си тя оказвала влияние на времето. То можело рязко да се влоши и за кратко след това да се оправи. Смята се, че когато Баба Марта е весела и засмяна е слънчево и топло. Ядоса ли се, задухват силни студени ветрове и небето се покрива с гъсти облаци.

Едно време хората вярвали, че на 1-ви март Баба Марта се явявала пред тях облечена цялата в червено, със сукман, забрадка и чорапи. Така тя обхождала нивята и посевите. Месец март е женски месец. Той символизира зачатието и събуждането на земята за нов живот. Традицията да си подаряваме мартеници се е запазила и до днес. Тя носи радост, надежда, вяра и щастие на малки и големи.

Какви са обичаите, които се спазват днес?

На някои места в страната вярват, че днес се извършват празнични ритуали за защита от змии и гущери, тъй като те са смятани за заплаха за живота и здравето на хората, а и не само. За предпазване от тях се палят огньове, прескачат се, люлеят се звънци и се обикаля къщата.

Традицията повелява днес да се подаряват мартеници. Някога те са служели като амулет даващ здраве и сила на притежателя си. Днес всеки трябва да се окичи дори само с една мартеница. Тя може да се носи на китката, на врата като накит или на дрехата, но да е от лявата страна. Обичаят повелява тя да се носи докато не видим цъфнали дърво, щъркел, лястовичка или жерав. След това вече може да я махне и да я сложим под камък или да я вържем на цъфнало дърво.

Поверията разказват, че на днешния ден преди изгрев слънце жените трябва да изнесат на двора нещо червено. То може да е дреха, престилка, пояс или прежда и задължително трябва да го оставят там за девет дни. Чрез този обичай хората смятали, че ще успеят да развеселят Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Някога бабите не трябвало да излизат рано, за да не срещнат Баба Марта и да я разсърдят. Ако обаче тя видела млада девойка се усмихвала и времето било топло и слънчево.

Традицията повелява днес жените да не перат или простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. Хубаво било да не бухат с бухалка, да не тупат и тъкат днес, а също и да не варят жито, за да не пада гръм.

 

 

Сродни публикации