Злоупотребяват ли по схемите за училищен плод и мляко » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Злоупотребяват ли по схемите за училищен плод и мляко

Акценти

 • Предстои да бъде направена проверка на всеки кандидат подал документи за участие по схемата

Според производителите на плодове и зеленчуци, след направените промени в наредбата за доставка на плодове и мляко по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, има възможност за злоупотреби.

От Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци са изпратили писмо, в което изразяват опасенията си от опасността един земеделски производител да получи почти половината от държавната поръчка за доставка към детските градини и училищата през новата учебна година.

ягода в прясно мляко

Основание за тези тревоги им дава приетото от ДФЗ заявление на една фирма, която е кандидатствала за обслужването на 44% от учебните заведения по програма „Училищен плод“. Тя отговаря на направените тази пролет промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Членове на асоциацията споделят, че именно тези корекции са в техен ущърб, защото от тях могат да се възползват търговците и един от тях да получи значителна част от доставките.

В страната тази схема се прилага от 2010 г. до 2016 г., като за този период доставки са имали право да извършват само търговци. От 2016 г. насам от министерството на земеделието, храните и горите са дали приоритет и на производителите, но за съжаление през изминалата година без успех. Целта е това да се случи през тази. Предстои да бъде направена проверка на всеки кандидат подал документи за участие по схемата. След това ще се установи дали съмненията на производителите, че конкретно лице ще получи голяма част от доставките са основателни.

 

Сродни публикации

1 Коментар

 1. Borislav Pelov
  Borislav Pelov

  Убеден съм, че това е поправка „Зоров“.
  Смятам, че е справедливо доставките да се организират на РЕГИОНАЛЕН принцип и да не може да се владее повече от доставките за училищата на една община.
  Занимаваме се само с ЛОБИЗЪМ и КОРУПЦИЯ !

   

Коментарите са заключени.