Златина Георгиева, фермер от Варненско: Най-големият проблем е работната ръка » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Златина Георгиева, фермер от Варненско: Най-големият проблем е работната ръка

Акценти

  • Семейството е наело 400-500 декара пасища от Общинския поземлен фонд, обмислят тази година да наемат още 150 декара и да ги заградят

„Работната ръка е най-големият проблем в отрасъла.“

Това сподели пред репортер на „Съвети в земеделието“ Златина Георгиева, фермер от село Изворско, Аксаковска община.

През 1995 г. баща ѝзакупува дворно място, където започва да отглежда 200 броя овце. Поради това, че вече е на възраст, се ориентира към крави. Увеличава бройката им до 12.

През 2012 г.  той се пенсионира и прехвърля кравите и цялото стопанство на Златина.

Тогава тя кандидатства по мярка „Млад фермер“ и така увеличава животните –  в момента тя и семейството ѝ имат 42 млечни крави.

През 2017 г. закупуват модулна мандра с цяло оборудване, чрез която започват да произвеждат млечни продукти.

„Доенето е чрез доилни гюмчета и вакуум помпа. Техниката е закупена със средства от програмата. За доилния агрегат могат да се закачат  8 гюмчета, но ние използваме 5, защото работата е трудоемка, а  с това се занимаваме само аз и мъжа ми. Нямаме възможност да закачим 8 и да ги следим“, каза още г-жа Георгиева.

Златина определи като най-сериозен проблем работната ръка и липсата на такава.

„Занимаваме се трима души – аз, мъжа ми и баща ми. 10-годишният ми син също помага много, той израстна тук. Търсим хора, които да извеждат животните на паша, но има недостиг. Освен крави, имаме и телета. Така бройката на животните достига 60.“

Семейството е наело 400-500 декара пасища от Общинския поземлен фонд, обмислят тази година да наемат още 150 декара и да ги заградят.

„Наемам ги към общината, подавам една молба в началото на март. На определена животинска единица се полагат определени декари спрямо и категорията на земята. Плащаме 8 лева на декар, компенсира се със субсидията, но трябва да се плати предварително, а субсидията се взима доста по-късно. Струва си инвестицията – да се загради едно пасище“, каза още пред „Съвети в земеделието“ младата фермерка.

„От няколко години сме заградили една малка част, където част от кравите нощуват там, прибираме само част от животните в оборите, доим ги и отново ги изкарваме. Така си спестяваме много от тежката работа“

През 2017 г.  фермерката се регистрира по Наредба №26 от 14.10.2010 за директни доставки.

Да има мандра е една от най-големите мечти на Златина.

„В периода, когато баща ми се пенсионираше, трябваше да се премахнат животните. Тогава реших да се посветя на тях – те изискват изцяло да им се отдадеш“, каза още тя.

От две години семейството произвежда и продава млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал.

 

 

За автора

Сродни публикации