Златина Георгиева, фермер от Варненско: Когато мандрите не ти изкупуват млякото, те поставят "на колене" » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Златина Георгиева, фермер от Варненско: Когато мандрите не ти изкупуват млякото, те поставят „на колене“

Вариантите са два – или да спреш да се занимаваш или да намериш реализация на самото мляко.

Когато в пиковия период имаш най-много мляко, смъкваха цената му на 0.33 стотинки изкупна цена„, сподели пред „Съвети в земеделието“ Златина Георгиева, фермер от с. Изворско, Аксаковска община.

Овцевъдите дори и в момента имат проблеми с изкупуването на млякото си.

„На млекопреработвателите им е по-лесно да работят с сухи млека, палмови мазнини„, сподели още Златина.

През 2017 г. най-големият проблем при кравите бил заразния нодуларен дерматит.

Болестта е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта води до намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата и нанася големи икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите региони.

Предаването и разпространение на болестта става механично, чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, а също така и чрез директен контакт между здрави и болни животни.

Болестта дойде от Гърция и се движеше главоломно. Успяха да я овладеят навреме чрез ваксини. Когато се разболее едно животно се загробва цялото стадо, както в момента е подобна случката с Африканската чума по свинете. Ваксините, които се биха, не бяха прилагани досега у нас, нито никъде в ЕС. Отреагира се много бързо, към днешна дата се бият редовно“, сподели още пред „Съвети в земеделието“ младата фермерка.

През 2017 г. тя се регистрира по Наредба №26 от 14.10.2010 за директни доставки и така започва да преработва сурово мляко в сирене и кашкавал.

Има интерес от потребителите към истинските продукти, което може само да ме радва. Избират качествените и здравословни продукти за себе си и семействата си„, допълни Златина.

 

За автора

Сродни публикации