Зехтин менте: как да го познаем » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Зехтин менте: как да го познаем

Акценти

  • Експертите по хранене препоръчват зехтинът екстра върджин да не се обработва термично

В домашни условия лесно може да проверите продуктите менте ли са или не

Все по-предпазливи стават потребителите в избора си на хранителни стоки. Неподходящите или съмнителни добавки карат хората да търсят все повече информация относно състава и качеството на стоките. По-рано днес в рубриката „Чети етикета“ по bTV бяха представени резултати от изследвания на зехтин. Продукт менте и дори с примеси на химикали са открили от Асоциацията „Активни потребители“.

За целта на проверката са закупени различни видове зехтин от 28 търговски марки. Проверки на съдържанието изписано на етикетите е провокирало по-нататъшните лабораторни изследвания на 13 от тях.

Напоследък все повече хора се замислят за здравето си и за целта прибягват до по-скъпи продукти с идеята, че именно това е индикатор за качеството и чистотата им. Употребявания все повече екстра върджин зехтин за съжаление се оказва сред топ продуктите, които са лесни за манипулация и фалшификация. Именно това е установено чрез проведените проверки.

Лабораторните изследвания са показали, че в две от марките зехтин помаче има добавена и друг вид мазнина. Предполага се, че е слънчогледово олио. Такъв примес трябва да бъде обозначен на етикета. При наличие на добавка от друга мазнина това променя продукта от екстра върджин зехтин в салатен микс. Ето тук идва и заблудата за потребителите, които дават над 10 лв с идеята, че купуват качествен продукт, който няма да навреди на здравето им, а напротив, ще го подобри.

Лошото е, че тези практики на смесване на евтини добавки с качествения продукт позволяват на производителите да свалят разходите си и да увеличат обемите на продукцията. За съжаление всичко е за сметка на здравето и финансовите средства на потребителите.

Химическите разтворители нямат място в крайния продукт

Две от марките, които са били изследвани са съдържали и органичните разтворители – тетрахлорметан и хлороформ. Тяхното съдържание е било 11 пъти над допустимата норма. За тези примеси Богомил Николов от Асоциацията разказа, че се използват за извличане на остатъка от мазнината.

При самото производство първоначалната екстракция се извършва с помощта на преса. Продуктът, който се получава от нея се нарича кюспе. В него все още има мазнини, но за извличането им е необходимо да се прибегне до употребата на разтворители. По химичен път те съдействат за допълнителното извличане на зехтина. Тук е важно да се отбележи, че е недопустимо да бъдат откривани техни следи в крайните продукти. Нужно е след употребата на разтворители да се прибегне и до пречистване на извлечената мазнина. Наличието на разтворител и то в количества далеч над нормата показва ясно, че такъв процес не е извършен.

Как да разберем какъв зехтин сме купили?

За съжаление тази добавка може да бъде открита едва след като сме си купили зехтин. За целта е необходимо просто да го оставим в хладилника на ниска температура. Любопитното е, че най-нискокачествените смеси, ако ги има изобщо, няма да замръзнат. Специалистите обясняват, че зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета. При химически обработения зехтин се наблюдава образуването на утайка. Когато продуктът е произведен от рафинирано масло, той замръзва и изцяло се втвърдява.

За съжаление за потребителите няма шанс да изберат качествения зехтин по цвета или някакъв външен индикатор. Тази истина лъсва едва след като сме закупили продукта. Тогава сами можем да преценим ще повторим ли покупката или ще изберем друга марка.

Какво правят специалистите в защита на потребителите?

Според експерта на БАБХ Кремена Стоева, предстои да бъдат прегледани резултатите от получените изследвания. През 2017. от БАБХ са направени 1140 проверки на зехтин и растителни масла. В резултат от това са спрени 10 000 литра. Тогава са констатирани множество несъответствия по отношение на състава, характеристиките и наименованията на зехтините. За щастие не са открити фалшификати и опасни продукти.

 

За пестициди също са правени изследвания. Това се е случило през 2018 г. и резултатите са били отрицателни.

Лошото е, че именно химикалите, които биват откривани в зехтина могат да причинят стомашни неразположения, проблеми с черния дроб и бъбреците.

Важно е да се отбележи, че експертите по хранене препоръчват зехтинът екстра върджин да не се обработва термично. Така бихме могли да унищожим всички полезни съставки в продукта. За препоръчване е този вид зехтин да се използва за приготвянето на салати, а за готвене да се посяга към рафинираните масла.

 

Сродни публикации