Земеделци под тревога заради неуредици в антикризисното законодателство » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Земеделци под тревога заради неуредици в антикризисното законодателство

Акценти

  • Сега е момента държавата да узрее и да мисли за собственото земеделие като източник на хранителна сигурност, каза още г-н Гечев

Трябва да се търси баланс между ограничителните мерки и оцеляването – физическо и икономическо.

Не трябва да разсипваме цялата икономика. Това заяви пред БНР председателят на Съюз на земеделските кооперации Явор Гечев.

Въпреки че от организацията са предложили законови промени заради извънредното положение, те така и не са се случили. Според Гечев това се е случило, защото всички разчитали кризата да свърши бързо.

Той бе категоричен, че държавата не може да спре да работи.

„Какво правим утре, ако във ферма с 1000 животни се появи положителна проба за заразен и кой ще гледа животните, ако се наложи карантина?“, запита Гечев.

Ако кризата продължи още 15-20 дни, някои сектори ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, прогнозира Гечев. Според него пазарът при плодовете и зеленчуците се е сринал, защото няма кой да ги купува от големите търговски вериги, до които кооператорите нямат достъп.

В ситуация като тази е хубаво държавата да узрее и да мисли за собственото земеделие като източник на хранителна сигурност, заяви Гечев.

Сдружението обединява над 55 000 кооператори. Председателят му открои проблема с гласуването и предаването на финансовите отчети на отделните дружества до юни.

Неуредици в антикризисното законодателство ни поставят в ролята на нарушители, подчерта той и добави, че от това ще последват санкции, глоби и ограничения на услуги от страна на държавните институции спрямо неизрядните кооператори.

 

За автора

Сродни публикации