Земеделци, времето е подходящо за резитба на лозовите и овощните насаждения » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Земеделци, времето е подходящо за резитба на лозовите и овощните насаждения

Акценти

  • През повечето дни от периода условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с необичайно високи за сезона температури.

През периода, вследствие наднормените температури, есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15°С, средноденонощните – ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират предимно изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2 лист. Значителна част от пшеницата прекрати есенната си вегетация във фаза трети лист и братене.

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона.

В края на второто десетдневие на януари на места в източните райони (Разград, Сливен) нивото влагозапасите в 50 и 100см слой бе  под 60% от ППВ.

През повечето дни от периода условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При овощните култури успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни. Унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти.

При провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм. от мястото на повредата. Инструментите след всеки отрез – дезинфекцират.

 

За автора

Сродни публикации