Земеделците ще получат 125 млн. евро заради руското ембарго » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Земеделците ще получат 125 млн. евро заради руското ембарго

Десет дни след като Русия обяви, че налага едногодишно ембарго за вноса на селскостопанска продукция от държавите от Европейския съюз (ЕС), Европейската комисия (ЕК) обяви официално, че ще задейства мерки за подпомагане на селскостопанските производители. За целта ще бъдат отделени 125 млн. евро, които ще бъдат ползвани основно за изтегляне от пазара на европейски плодове и зеленчуци с цел да се предотврати евентуален спад на цените. Повече подробности за действието на механизмите се очакват към края на седмицата. Пакетът от мерки ще бъде насочен основно към нетрайни плодове и зеленчуци, които на практика не могат да се реализират в кратък срок на други пазари.

 

125 млн. евро за интервенция на пазара
 

Предвидените средства ще трябва да покрият разходи по изтегляне от пазара на продукция, компенсации за неприбиране на реколта или за бране "за зелено", става ясно от съобщението. "Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от пазара, за да се предотврати спад на цените", казва Роджър Уайт, говорител на еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош, цитиран от АФП.

Вероятно при такава интервенция продуктите ще се предоставят в благотворителни и детски учреждения, като се обсъжда и възможността да бъде организирана продажба на селскостопански стоки за промишлени цели, съобщава агенцията. В момента Брюксел прилага във всички държави членки няколко програми – за безплатно предоставяне на плодове и мляко в детските градини и училищата, както и за раздаване на хранителни продукти на семейства с финансови затруднения, което в България се осъществява от фонд "Земеделие" и Червения кръст.

 

Незабавно действие 
 

Въпреки че официалното решение за помощта се очаква да бъде взето след около две седмици, тя ще започне да се прилага със задна дата – от 18 август, и ще се прилага до месец ноември. Това на практика означава, че всички изтеглени от пазара продукти от понеделник, или такива, при които има събиране на реколта "на зелено", ще могат да се включат в помощта. Мерките са насочени както към организации на селскостопански производители, така и към индивидуални фермери. На този етап не е ясно как ще се прилагат мерките, като такава техническа среща на европейско ниво предстои в петък, след което ще бъде обявена и допълнителна информация. При подобен казус покрай кризата е.coli през 2011 г., когато Брюксел предприе мерки за стабилизиране на зеленчуковия пазар, в България те се прилагаха от фонд "Земеделие".

Миналата седмица ЕК обяви и помощ за производителите на праскови и нектарини, увеличавайки от 5 на 10% дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена за благотворителни цели.

 

За автора

Сродни публикации