Земеделците не одобряват идеята за задължително застраховане » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Земеделците не одобряват идеята за задължително застраховане

Акценти

  • Земеделците трябва сами да решават дали искат да сключат застраховка или не.

Фермерите се отказват от застраховки заради ниските обезщетения.

В резултат от обилните валежи и градушки стана ясно, че у нас повечето от земеделските стопани не са застраховали своите площи. Хората нямат доверие на застрахователите и до голяма степен това ги провокира да постъпват така.

Има стопани, които са се отказали от услугите на застрахователите заради горчивия си опит с неизплатени или недостатъчни като размер обезщетения за нанесените щети. Много от тях споделят, че не са сигурни в размера на плащанията, които ще получат при евентуално настъпване на застрахователно събитие. Паралелно с това не е сигурно и защитени ли са площите им. Не са редки случаите, в които те плащат, а накрая получават твърде малко суми, които реално не достигат за покриването на разходите им. Така излиза, че продукцията реално не е защитена. Разходите им са твърде високи и хората излизат на загуба.

 

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов разказва, че очаква приемането на американския модел, съобщи БНР. При него не се застраховат земите, а доходите на стопаните.

Според Берберов идеята за задължително застраховане на площите, за които земеделците получават субсидии, е пряка намеса в свободната воля. Те трябва сами да решават дали искат да сключат застраховка или не.  Не трябва да бъдат принуждавани да го правят.

 

Сродни публикации