Земеделците в Добричко вече активно участват в пробното преброяване на стопанствата » Съвети в земеделието

август 12, 2020

Земеделците в Добричко вече активно участват в пробното преброяване на стопанствата

Акценти

  • В реално време ще бъде проверен инструментариума на официалното преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 година

В кампанията, която започна на 1 септември, ще участват 72 земеделски стопанства от  Добричка област.

Чрез нея следва да бъдат събрани данни за:

  • – използваната земя;
  •  – земеделската техника;
  • – отглежданите животни;
  •  – работната сила;
  • – други.

В реално време ще бъде проверен инструментариума на официалното преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 година, предаде БТА.

Стопаните от селата Видно и Божурец ще имат възможност до 10 септември да използват онлайн платформата за попълване на въпросника за дейността на своите стопанствата.  Анкетьори на място ще извършват пробното преброяване в периода между 11 септември и 11 октомври.

Вече е сформирана областна комисия по преброяването през 2020 година. В нея е предвидено да вземат участие експерти от областната дирекция „Земеделие“, Областната дирекция по безопасност на храните, Държавен фонд „Земеделие“, представители на областната администрация на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Асоциацията по развъждане на черношарената порода в България, Териториалното статистическо бюро и други институции.

Подобни проучвания на земеделските стопанства се провеждат на определени периоди по препоръка на Организацията на ООН за прехрана и земеделие /ФАО/ и Европейския съюз. У нас такива преброявания на земеделските стопанства бяха проведени през 2003 и 2010 г.

 

Сродни публикации