Земеделците в Бургаско още не смеят да прогнозират каква ще е реколтата » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Земеделците в Бургаско още не смеят да прогнозират каква ще е реколтата

Акценти

  • Сега се наблюдава покафеняване и пожълтяване при някои от растенията

Липсата на сняг в някои области на страната до голяма степен затруднява развитието на посевите

Тази година все още е трудно да се прогнозира с точност каква ще бъде реколтата. Есента не беше много дъждовна, което попречи на част от посевите да поникнат. В Бургаско земеделските производители споделят, че сняг, които да пази растенията от ниските температури, няма. Част от тях са измръзнали, други са поникнали по-късно, а трети никнат сега. Много от земеделците смятат, че по-точно ще може да се прецени развитието им чак през март. Нужно е температурите да се повишат и да се задържат по-дълго положителни. Тогава ще стане ясно как и колко от посевите ще се развият.

Сега се наблюдава покафеняване и пожълтяване при някои от растенията. Резките температурни промени са причина за това. Зимата в района тази година не е снежна както в други части на страната,а растенията без защитна покривка от ниските температури замръзват по-лесно.

Според запознати са поникнали ечемикът, рапицата, пшеницата, а растенията, които не са успели преди това никнат сега. От тук нататък развитието им зависи много от метеорологичните условия. А прогнозите за следващите дни показват повишение на температурите в областта. Важно е след затоплянето какво ще се случи. Влагата би помогнала много на развитието на растенията. За сега производителите се надяват природата да бъде благосклонна и да не станем свидетели на резки застудявания, които да нанесат щети.

 

Сродни публикации