Земеделски производител изхвърля тонове грозде за ракия вместо да ги достави по схемата за училищен плод » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Земеделски производител изхвърля тонове грозде за ракия вместо да ги достави по схемата за училищен плод

Земеделски производител се жалва, че е изхвърлил тонове грозде за ракия вместо да ги достави по схемата за училищен плод.

Милена Рашева, управител на фирмата производител и доставчик по схемите за училищен плод и мляко, каза, че тонове продукция две години поред дават за ракия. Тя упрекна фонд „Земеделие“, че не си изпълнява задълженията и визира забавянията в старта на схемите две поредни години.

Рашева обясни, че има 100 декара грозде и собствена овощна градина за производство на ябълки, круши, сливи, праскови и дюли. По думите ѝ така фирмата ѝ произвежда пет от продуктите, които могат да се предоставят по схемата „Училищен плод“.

„Казвам могат, защото от две години схемата стартира ноември. Искам да ви кажа, че това е страшно неприятно за нас производителите, защото нямам възможност да съхраня тази продукция месец и половина и вече две години – отива за ракия“, коментира ситуацията Рашева, цитирана от БТА.

В продължение на две години има неизплатени суми от Държавен фонд „Земеделие“.

За миналата година са в размер на 766 хил. лв., а за тази година – 137 хил. лв. Рашева уточни, че към момента е доставчик на 56 учебни заведения. Тя каа още, че поводът за пресконференцията, свикана от нея, е липсата на документ, с който да се удостоверят пред съда действията от страна на фонда. По думите ѝ има получено писмо, в което я уведомяват, че ДФЗ е депозирал искане пред Върховната касационна прокуратура за извършване на проверка с процесуални средства и цитира разпоредби от Правилника за администриране на сигнали на дирекция „Противодействие на измамите“ , съгласно които ДФЗ следва да преустанови плащанията до приключване на проверката, както и да обективира процеса по приключване на нередност с писмен акт.

„Такъв акт – няма. Има само едно писмо, което даже не мога и да обжалвам“, обяви производителят.

На пресконференцията присъстваха и представители на ДФЗ. Димитър Димитров, директор на дирекция „Противодействие на измамите“, посочи, че Рашева има възможност да действа по реда на АПК и да обжалва мълчаливия отказ от страна на ДФЗ. Той бе категоричен, че плащат единствено на реалните доставчици.

 

За автора

Сродни публикации