Земеделски производители искат пълен мониторинг за законите в земеделието » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Земеделски производители искат пълен мониторинг за законите в земеделието

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще поиска от новите управляващи цялостен мониторинг на законодателството за агросектора, съобщи изпълнителният директор на организацията Ивайло Тодоров пред телевизия Bulgaria On Air.

Повод за коментара са последно предложените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които интегрират стратегията за подпомагане по директните плащания в националното законодателство. Тодоров заяви, че АЗПБ ще поиска в проекта да бъде отразено определението за активен фермер.

„Считам, че законът е много стар – от 1998 г., преправян беше няколко пъти“, заяви изпълнителният директор на АЗПБ. Затова той иска да се изработи напълно нов закон за подпомагане на фермерите, който да въведе изцяло Общата селскостопанска политика на ЕС, а не да се работи на парче. В момента се работи на парче не само при измененията на този нормативен акт, затова трябва да има пълен мониторинг на всички закони, касаещи сектора, обясни той.

Ивайло Тодоров очаква новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 да заработи евентуално в началото на следващата година. „Твърдо считам, че за замразяване и блокиране няма основание да се говори. С колегите от Румъния коментирахме, че тяхната програма е на същия етап. Предполагам, че повечето от новите страни-членки са на това положение. Предходната програма също стартира година по-късно“, заяви той.

Тодоров допълни, че в диалога между България и Брюксел по програмата от ЕК са получени технически бележки и коментари, като проблемните въпроси трябва да се изчистят. Те обаче били отразени в медиите като "критики" и "шамари".

Очаква се утре на комитет по наблюдение на старата програма да бъдат обсъдени и въпроси по новата.

 

 

За автора

Сродни публикации