Земеделският еврокомисар Януш Войчеховски идва в България през юни » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Земеделският еврокомисар Януш Войчеховски идва в България през юни

Акценти

  • Трябва да се положат усилия, в лицето на ловната общност, за депопулацията на дивите свине

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски прие поканата ни да посети България през юни тази година.

„Заедно с браншовите организации предстои да обсъдим темите за срещата с еврокомисаря.” Това заяви министър Танева на Осмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

Трябва да се намерят най-добрите мерки за земеделските стопани за постигането на зелените цели.

Според Танева те са обвързани и с темата за хуманното отношение на животните. Тя следва да се развие в Националния стратегически план и да се обвърже поддържането на постоянно затревените площи.

“Проектът на регламента на ЕС дава още по-големи възможности държавата ни да бъде креативна. Мерките да са много по-адаптирани към спецификите на нашето земеделие”, категорична беше Танева.

Трябва да се положат усилия, в лицето на ловната общност, за депопулация на дивите свине.

“Интензитетът сред дивите свине като първоизточник на заболяването Африканска чума по свинете се покачва. Статистиката е ясна. Най-нагледният пример за това е, че ако през първия уикенд на старта на ловния сезон положителните проби са били две от общия отстрел, и това представлява 0,1 %, на последния уикенд сме към 8 %“, каза тя.

По-рано форумът беше открит от заместник-министър Вергиния Кръстева, съвместно с Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

 

За автора

Сродни публикации