Земеделските производители ще получат 1,4 млрд. лева догодина » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Земеделските производители ще получат 1,4 млрд. лева догодина

Директните плащания за фермерите догодина ще бъдат общо в размер на 1,4 милиарда лева, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Всичко, което се полага на българските земеделски производители ще бъде изплатено в срок, като се предвижда директните плащания да бъдат преведени в края на януари 2015 г.“, уточни министърът, цитирана от БТА.

Сумата ще бъде заложена в бюджета за следващата година. През декември т.г. ще бъдат направени плащанията за агроекология, за необлагодетелствани райони и по Натура 2000.

Държавните помощи за земеделските производители през 2015 г. ще бъдат четири типа – ваучери за намалена акцизна ставка за газьола, държавна помощ за качествени семена, помощ за пропаднали площи и помощ за преотстъпен данък за инвестиции.

Към момента се очертават загуби от 90 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и то при оптимистичния сценарий, каза още Танева. Тя призова хората, които са сключили договори и изпълняват проекти, да подават заявки за плащане и увери, че те ще бъдат обработвани по най-бързия начин.

За първи път се очертава такава огромна загуба, но няма инструментариум, който може да я намали, допълни министърът.

По нейни думи в края на декември или началото на януари ще имаме неофициално одобрение на втората версия на Програмата за развитие на селските райони. Това ще позволи към края на първото тримесечие на 2015 г. да бъде отворена мярката за инвестиции в земеделските стопанства.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че от месец март догодина задължително ще се посочва правно основание при очертаването на земеделски площи. То се доказва с нотариален акт за собственост на земята, договор за наем или аренда и други.

 

За автора

Сродни публикации