Земеделието е привлекателен сектор за все повече хора » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Земеделието е привлекателен сектор за все повече хора

Акценти

  • През изминалата година ръстът в земеделския сектор у нас е достигнал 8,9 %

В страната секторът се развива добре и резултатите от това са налице

Проведе се форумът „Да! На българската храна“. Той се организира по инициатива на в. „Стандарт“. Гост на събитието беше и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.Той изрази становището си, че земеделието у нас се развива много добре и привлича все повече хора в сектора. Въпреки това той изрази опасенията си, че с въвеждането на новата ОСП ще породи някои затруднения за земеделските стопани.

Необходима е още по-добра подготовка за навлизащите в сектора. Без нея земеделието и производството на хранителни продукти става още по-трудна задача. Предстои през следващата година да стане ясно както ще се включва в новата ОСП. Досега преговорите и дискусиите за промените бяха доста тромави.

По информация на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев от Европа се очакват средства в размер на 133,8 млн. евро. Те ще бъдат насочени в помощ на лозарите и винарите у нас. След като беше одобрена националната програма на България предстои да бъдат проведени и първите срещи в тази връзка. Очаква се това да се случи още през месец януари на 2019 г.

През изминалата година ръстът в земеделския сектор у нас е достигнал 8,9 %. 1 милиард евро е положителното салдо от търговията с аграрни стоки през 2017 г.

При раздаването на наградите, което е традиция за мероприятието за първи път беше даден призът „Защитник на българското“. Той беше връчен на министър Порожанов за кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“. Тази награда е признание за усилията на ведомството, което за първи път се ангажира пряко с подкрепа на българските производители.

 

Сродни публикации