Зелето, ябълките, цитрусовите и южни плодове са поскъпнали най-много » Съвети в земеделието

октомври 20, 2019

Зелето, ябълките, цитрусовите и южни плодове са поскъпнали най-много

Акценти

  • По-нисък ръст на цените има при прясната и охладена риба, солта, пълномасленото прясно мляко, киселите млека, белият хляб, чаят и млечните масла

Инфлацията през август нарасна с 2.9% на годишна база, показват данни на НСИ.

Спрямо юли 2019 г. увеличението е 0.1%. От началото на годината – 2.1%. Средногодишната инфлация за периода септември 2018 – август 2019 г. спрямо периода септември 2017 – август 2018 г. е 3.2%.

За периода юли-август най-голямо увеличение на цените на стоките и услугите има в групата на ресторантите и хотелите или 0.6% нагоре. След тях се нарежда здравеопазването, което е поскъпнало с 0.5%. Трети са хранителните продукти и безалкохолни напитки (0.4% ръст), следвани от групите жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (0.2%); жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (0.2%) и развлечения и култура (0.2%).

Най-малък ръст има при алкохола и тютюневите изделия (0.1%), а при транспорта, съобщенията и образованието няма промени спрямо предходния месец. Цените на дрехите и обувките са се смъкнали с 3.3%. След тях се нарежда групата разнообразни стоки и услуги с 1% спад.

Зелето, ябълките и цитрусовите и южни плодове са поскъпнали най-много със съответно 6.6%, 4.7% и 3%. След тях са зрелият чесън (2.9%), каймата (2.1%) и месото от едър рогат добитък (1.9%). Ръст има и при минералната вода (1.7%), нискомасленото прясно мляко и кафето (1.5%), яйцата, плодовите сокове и зрелият боб (1.4%), лещата (1.3%) и газираните напитки, оризът (1.2%) и доматите (1%). По-нисък ръст на цените има при прясната и охладена риба и солта (0.9%), солта и пълномасленото прясно мляко (0.8%), киселите млека (0.7%), белият хляб, чаят и млечните масла (0.6%). Хлябът „Добруджа“ и трайните колбаси са поскъпнали с 0.5%, а брашното, сиренето и виното с 0.4%. Краставиците и ракията са поскъпнали с 0.3%, а месото от домашни птици и захарта с 0.2%. При малотрайните колбаси и кашкавала увеличението е 0.1%.

Дините и пъпешите са поевтинели с 15.3%, а след тях са зрелият лук и други пресни зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан със съответно 13% и 13.3% спад в цената. Четвърти са картофите (6.9%), които изпреварват кореноплодните зеленчуци (5.5%), сладоледа (1.8%), бирата (1.5%) и олиото (1%). Изварата (0.6%), оцетът (0.5%), зърнените закуски (0.4%), маргаринът (0.4%), сушените зеленчукови подправки (0.4%), тестените закуски и пици (0.3%), типовият и ръжният хляб (0.2%) и гъбите (0.1%) също са поевтинели.

 

 

За автора

Сродни публикации