Зеленчуците трябва да се пръскат срещу мана и цикади » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Зеленчуците трябва да се пръскат срещу мана и цикади

Акценти

  • При слънчогледа ще протича фаза наливане на семената

През следващия седемдневен период вегетационнте процеси при земеделските култури ще протичат при температури около климатичните норми.

Очакваните валежи в средата на периода, предимно в Западна и Централна България ще продължат да осигуряват необходимата за нормалното развитие на селскостопанските култури вода.

При слънчогледа ще протича фаза наливане на семената. В края на периода в южните райони на страната ще се осъществява и фаза узряване. При царевицата ще се наблюдават различни фенологични фази в зависимост от ранозрелостта на хибридите:

  • цъфтеж;
  • изсвиляване и потъмняване на свилата;
  • млечна зрялост;
  • преход от млечна към восъчна зрялост.

През периода се препоръчва растително-защитните дейности при зеленчуковите култури да бъдат насочени за предпазване от мана, срещу листни въшки и цикади. Те пренасят различни вирусни заболявания (столбур по пипера, краставична мозайка по зеленчуковите култури от сем. Картофови). В лозовите масиви ще се провеждат третиранията за предпазване от оидиум.

Условия за извършване на агротехническите мероприятия ще има в началото и в края на периода, когато се прогнозира време без валежи. Отново са възможни градушки и влошаване качествата на зреещата плодова и зеленчукова продукция.

Източник: НИМХ

 

За автора

Сродни публикации