Зеленчуците са силно пострадали от киселинните дъждове тази година » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Зеленчуците са силно пострадали от киселинните дъждове тази година

Акценти

  • Зеленчуците в полиетиленови оранжерии за първа година страдат от заболявания

Тази година природата се развилня. Не спират дъждовете, градушките, лятото едва, едва напомня за себе си. Често в последни дни се чуват прогнози за различни степени на опасност от бури, обилни валежи и градушки. Стопани в цялата страна понасят поражения по реколтата си. Както изглежда през тази годината добивите на селскостопанска продукция ще останат по-ниски.

Стопани в Пазарджишко се оплакват и от киселинните дъждове, които са съсипали реколтата им. Масово зеленчуците в областта са поразени от вредното влияние на обилните киселинни валежи. В резултата на неблагоприятните климатични условия се създават подходящи условия за развитието на различни заболявания по посевите. Зеленчуците в района страдат от заболявания, като мана, трипс и други подобни. Те се развиват лесно и бързо в условията на висока влажност и ниски температури, а такива тази година отчитаме все по-често.

Стопани, които отглеждат зеленчуците си в полиетиленови оранжерии споделят с тревога, че за първа година културите им страдат от подобни заболявания. Най-пострадали са пиперът, доматите и зелето. Влошените климатични условия редуцират добивите, продукцията е оскъдна, а стопаните са принудени да повишават цените на продуктите си.

 

Сродни публикации