Зеленчуците поскъпват, плодовете поевтиняват през септември » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Зеленчуците поскъпват, плодовете поевтиняват през септември

Цените на плодовете и зеленчуците през септември търпят най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31 на сто, а на оранжерийните – с 20 на сто. Поскъпването при краставиците от открити площи е 9 на сто, а на оранжерийните – 5,6 на сто. През месеца зелените чушки поскъпват с 12,6 на сто, а картофите – с 5 на сто.

Повечето плодове поевтиняват през септември, като ябълките и гроздето са поевтинели с 9-14 на сто, а дините – с 3 на сто.

В резултат на редица фактори (неблагоприятни климатични условия, заболявания по растенията и ембаргото към Русия) цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през септември тази година останаха на по-високи нива спрямо същия месец на предходната година, отчитат още от държавната комисия.

След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август, от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво – над 3,30 лева за килограм, сочат данните. На годишна база обаче цената на лимоните се е покачила с около 60 процента.

Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при градинските домати – 28 на сто, и при червените чушки – 25 на сто. При цените на оранжерийните домати, зелените чушки и гроздето се отчита ръст спрямо същия месец на миналата година с около 11-17 на сто. Малко по-високи са цените през тази година и на ябълките и дините (3-4 на сто). На годишна база картофите поевтиняват с 26 на сто, оранжерийните краставици – с 22 на сто, и градинските краставици – със 7 на сто.

През септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1-3 на сто спрямо август. Незначително колебание нагоре има при цената на свинското месо и колбасите. Цените на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна.

Месото и месните произведения поевтиняват с 2-3 на сто, само цената на каймата е със 7 процента по-ниска.

За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул (9 на сто), но тенденцията през последните месеци е на стабилизирането й. Цената на ориза се качва на годишна база с 4,5 на сто.

Поевтиняването на захарта на годишна база е 33 на сто, на олиото – 13 на сто, и на брашното – 5,7 на сто. Цената на яйцата не се променя, отчита ДКСБТ.

 

За автора

Сродни публикации