Зеленчукови сеитбообръщения » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Зеленчукови сеитбообръщения

ЕФЕКТЪТ Е НАЙ-ВИСОК, КОГАТО В ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ СЕИТБООБРАЩЕНИЯ СЕ ВКЛЮЧАТ ПОВЕЧЕ БОБОВИ КУРТУРИ

Добрата организация и навременното освобождаване на площите дава възможност да се получат няколко реколти годишно от едно поле.
Градините и стопанствата, занимаващи се с биологично земеделие обикновено разполагат с малко и ограничена площ. При тях не е
твърде целесъобразно да се застъпват повече фуражни или полски култури. В много случаи това са дворни градини, от които семействата задоволяват потребностите си с пресни зеленчуци. Ето защо посочените тук сеитбообращения са чисто зеленчукови, свързани с принципите на биологичното земеделие. Един от тези принципи е зеленото торене.

Освен това разнообразието на културите е голямо и това позволява те да се използват много рационално при смяната на растенията. Тези сеитбообращения са и уплътнени,така че земята се използва най- пълноценно.

I схема
– ранни картофи + късно зеле + репички
– бакла + средно ранни домати + спанак
– зелен грах + краставици (II-ра култура) + предзимен лук за зелено
– зелен фасул (зелено торене) + късно зеле + репички

II схема
– лук за зелено + пипер + предзимна маруля
– зелен фасул + цветно зеле + предзимен спанак
– зелен грах + късно зеле + копър
– ранни картофи + краставици (II-ра култура) + репички
– зелен грах (зелено торене) + краставици (II-ра култура) + предзимен лук за зелено

III схема
– предзимен лук за зелено + дини (ранни) + предзимен спанак
– зелен грах + моркови + репички
– ранни картофи + зелен фасул II култура + лук за зелено
– маруля + зелен фасул (зелено торене) + ряпа

IV схема
– ранни картофи + краставици II култура + ряпа
– репички + зелен фасул (зелено торене) + предзимен спанак
– лук за зелено + тикви + копър
– бакла + ранни домати + репички

V схема
– бакла (зелено торене) + късно зеле + предзимен лук за зелено
– зелен грах + моркови + предзимен спанак
– чесън за зелено + пипер + предзимна салата
– ранно зеле + фасул II култура + копър
– репички + зелен фасул + краставици + предзимен спанак

Посочените схеми включват доста бобови култури, които са подходящи за зелено торене и то така разположени, че да имат достатъчно време да се разложат. За зелено торене могат да служат и растителните остатъци след прибирането на бобовите зеленчукови култури, които са застъпени в почти всяко поле.

По принцип площта може да се раздели на 3-4 участъка (зони) и да се извършва ротация. С тези схеми се постига уплътнено използване на площта с три култури, а в някои случаи и с четири, което обаче е по-рядко и по-трудно приложимо. В тях се застъпва силно и предзимното производство, с което се осигурява и почти целогодишно покритие на почвата. Това обаче изисква добра организация за качествено и в срок освобождаване и подготвяне на площта за следващата култура, което е напълно възможно в малките стопанства и дворни градини.
А опитните градинари имат практиката да засяват или засаждат културите в края на вегетацията на предходната. Така се осигурява
възможност след освобождаване на площта да се грижим за растения, които са по-напреднали в развитието си.

Посочените сеитбооръщения позволяват определени полета /обикновено ограничени по площ/ да се използват най-рационално. От едно поле могат да се получат не две, а три реколти, като същевременно това щади почвата и подобрява нейното плододаване /зелено торене/. Всяка следваща култура се засява или засажда в края на вегетацията на предходната. / Напр. сее се лук, който се използва за лична консумация/продажба/ на зелено, след него се засажда пипер и след като се обере и почисти полето, се засява предзимна маруля. Сеенето, засаждането на културите е последователно.

 

За автора

Сродни публикации