Здравословните храни, които не са от полза за нас » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Здравословните храни, които не са от полза за нас

Акценти

  • В стремежа си да се храним здравословно обаче често прекрачваме границата и си вредим, вместо да си помагаме

Да се храниш здравословно е една нелесна задача в днешно време.

Да, по магазините е пълно със здравословни и био храни.

Но забързаното ежедневие, хапването на крак или пред компютъра в офиса доста затруднява воденето на здравословен начин на живот.

Въпреки това много от нас се стремят да променят вредните си хранителни навици, да ограничат вредната храна и да я заменят със здравословна алтернатива.

Много хора заменят обикновената готварска сол с хималайска, прясното краве мляко с бадемово, купуват си храни без глутен и прекарват повече време пред био щандовете в магазина.

В стремежа си да се храним здравословно обаче често прекрачваме границата и си вредим, вместо да си помагаме.

Белтъци

Модерно е да се избягва яденето на жълтъците на яйцата за сметка на техните белтъци. Причината – хранителните експерти смятат, че жълтъците повишават нивата на холестерола ни.

Това е така, но би имало значение за хората, които наистина имат висок холестерол. Повечето от нас, които се стремят към здравословен начин на живот, не са сред тях.

Оказва се още, че така или иначе, ако нямаме висок холестерол, ограничаването на храните с високо съдържание на холестерол, няма да повлияе на нивата му в кръвта ни.

Фрешове

Когато изцедим сока на свежи плодове и зеленчуци убиваме всички фибри в тях и по този начин премахваме ключовата съставка, която би ни карала да се чувстваме сити до следващото хранене.

Това, което оставяме, е захар – доста захар. Много захар и малко протеини са перфектната рецепта за лошо настроение, приливи на глад и малко енергия.

Кокосово масло

Кокосовото масло е почти идентично със зехтина по калорийна стойност и съдържание на мазнините.

За разлика от зехтина, който в една супена лъжица съдържа 1 грам наситени мазнини и повече от 10 грама здравословни моно- и полиненаситени мазнини, една лъжица кокосово масло съдържа 12 грама наситени мазнини и само 1 грам от здравословните.

А защо да избягваме наситените мазнини? Защото са свързани с високите нива на холестерола и могат повишат риска от Диабет тип 2.

Обезмаслени продукти

Масово разпространено е вярването, че обезмаслените продукти са по-здравословни за тялото ни, но проучване, продължило осем години, в което са взели участие над 50 000 жени, твърди точно обратното.

Тези жени са се подложили на диета с обезмаслени продукти. Това не намалява риска от рак на гърдата, рак на дебелото черво или сърдечни заболявания. Освен това тези жени почти не намаляват теглото си.

Източник: Vesti.bg

 

 

За автора

Сродни публикации