Здравето на животните и борбата с болестите събраха експерти на среща » Съвети в земеделието

юли 31, 2021

Здравето на животните и борбата с болестите събраха експерти на среща

Акценти

  • Сектор „Животновъдство“ по-възможно най-бързия начин трябва да отговори на нормативните изисквания

Работна група ще търси начин за регистрирането на всички животни.

Днес се проведе среща между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Управителния съвет на Български ветеринарен съюз, областните колегии и представители на  Българската агенция по безопасност  на храните. По време на дискусията присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, други експерти от МЗХГ и агенцията.

Причина за срещата бяха извършваните проверки у нас. Те са свързани с изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите и идентификацията на едрите преживни животни и пчелините. В шест области на страната бяха извършени проверки на случаен принцип. По този начин са установени несъответствия при идентификацията на животните.

Сектор „Животновъдство“ по-възможно най-бързия начин трябва да отговори на нормативните изисквания. Необходимо е всички животни да бъдат регистрирани. Заради случаите на зараза с АЧС следва да се обърне особено внимание на прасетата отглеждани в стопанствата тип „заден двор“.

Представителите на Българския ветеринарен съюз са готови да работят съвместно с компетентните органи.

От съюза поеха ангажимента до 29 март да предоставят на БАБХ писмени предложения. Те трябва да посочат предприемането на конкретни мерки за отстраняване на несъответствията. След тази дата ще бъде формирана работна група. Нейната задача ще бъде да обобщи предложенията и да избере конкретни действия.

 

Сродни публикации