За успешното ограничаване на АЧС Чехия сподели опита си с България » Съвети в земеделието

май 21, 2024

За успешното ограничаване на АЧС Чехия сподели опита си с България

Акценти

  • Министър Томан обясни още, че е много важно да се вземе решение за извънредна ситуация в държавата

В Чехия ловът е бил разрешен само чрез индивидуален отстрел от полицаи със снайпери.

Среща за обмен на информация за мерките, предприети с цел ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС), беше проведена днес. На нея присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан.

В Чехия бяха приложение редица успешни мерки за ликвидиране на заболяването. Сред тях е и идентифицирането на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност – тип „заден двор“. Министър Томан посочи, че са наложили забрана на придвижването на животни и движението на гражданите в горите. Отглеждането на домашни свине е било разрешено само в индустриалните ферми в региона.

Освен това в Чехия мерките са били прилагани чрез ежедневна координация на регионално ниво. Комуникация с ветеринарната служба е подпомогнала постоянното адаптиране на мерките. Сред предприетите мерки е било и ограничаването на движението на животните. За постигането му са използвани естествената преграда на терена и електропастир за отблъскване на животните. Министър Томан обясни още, че е много важно да се вземе решение за извънредна ситуация в държавата. Така се гарантира съдействието на всички служби в прилагането на мерките. При дивите свине е извършван ежедневен мониторинг и отстраняване на труповете на диви животни. Ловът е бил разрешен извън заразената и надзорната зона, но само чрез индивидуален отстрел от полицаи със снайпери. По този начин е предотвратено движението на животните. Всички мъртви и убити животни са изследвани лабораторно и са унищожени в екарисаж. Освен горепосочените мерки са предоставени и финансови компенсации на ловците, целта им е била недопускане укриването на отстреляни животни.

От думите на министър Танева стана ясно, че у нас е приложена мярка за финансово стимулиране на ловците. Тя запозна колегата си с актуалната ситуация и с предприетите спешните мерки за справяне със заболяването. Чехия е много добър пример, че болестта може да се контролира и изкорени чрез прилагане и спазване на всички предприети мерки. В срещата участие взе и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

 

Сродни публикации