За тази година Европа вече изчерпа природните ресурси на планетата » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

За тази година Европа вече изчерпа природните ресурси на планетата

Акценти

  • През 1961 г. денят, в който е превишено потреблението е бил  13 октомври

Европейците са само 7% от световното население, но използват цели 20% от биокапацитета на планетата.

Европейският съюз вече е изчерпал ресурсите на планетата, които трябва да стигнат за една година. От днес, 10 май 2019 г., започва превишаването им. За това предупредиха от Световния фонд за природата. Тенденцията показва, че с всяка следваща година този ден настъпва все по-рано. Така всички европейци живеят „на кредит“ през по-голямата част от годината.

Според данните, ако цялото човечеството потребяваше със скороста на европейците щяха да са необходими още 2,8 планети като Земята. Любопитен е фактът, че в Европа живеят само 7% от световното население, а потреблението е цели 20% от капацитета на планетата.

През 1961 г. денят, в който е превишено потреблението е бил  13 октомври. В някои европейски държави досега той е достигнал и по-ранни дати от 10 май. В Люксембург той е в средата на февруари, а в Румъния ще настъпи в средата на юни.

Чрез новата Обща селскостопанска политика ЕС следва да засили мерките за опазване на природните ресурси. Паралелно с това трябва да се предприемат и допълнителни мерки като изготвяне на план срещу обезлесяването, определяне на правила за контрол на дейността на риболовните кораби и др.

 

Сродни публикации