За селското стопанство е важна общата визия, а не отделните интереси » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

За селското стопанство е важна общата визия, а не отделните интереси

ЕС отхвърля държавната подкрепа като съществен елемент за развитието на селското стопанство.

По време на Селскостопанското изложение в Париж Еманюел Макрон поиска да бъде създаден нов световен договор в областта на селското стопанство. Според него в тази насока е необходимо да се преразгледат и коригират и правилата на Световната търговска организация (СТО).

Консенсус в преговорите по темата няма вече 20 години. През далечната 2001 г. в Доха , Катар, е дадено началото на нов кръг преговори в рамките на новосъздадената СТО. Тогава трябваше да се отворят пазарите, да се намали и премахне субсидирането на износа и вътрешната подкрепа за селското стопанство.

На косъм се размина споразумението през 2008 г. Проблемът тогава се оказа специалния защитен механизъм срещу краткотрайното нарастване на селскостопанския внос. Така всяка страна зае позиция на защита за собствените си интереси, пише още 24 часа.bg.

През 2013 г. в Бали, Индия, се състоя конференция в резултат, на която други тринадесет развиващи се страни се отказаха от правилата на СТО относно хранителната сигурност. Две години по-късно, на срещата в Найроби през 2015 г., възникна идеята страните членки да отменят субсидиите за износа на селскостопански продукти. Миналата година, през декември, на нова среща пак не беше постигнато единомислие и относно премахването на субсидиите за незаконния риболов.

Все още вътрешните помощи за селското стопанство и складирането на държавни хранителни запаси са теми на разговори, но нищо повече от това. На експертите не им е чужда и идеята да изкарат селскостопанския сектор от СТО. Като аргумент за това често се изтъква некоректността от приравняването на хранителните продукти към промишлените стоки и услуги.

Остри критики се чуват относно начина на мислене в СТО. Проблемите в селското стопанство са много и различни. Те засягат както борбата срещу глобалното затопляне, миграцията, околната среда, така и хранителния суверенитет на всяка страна. Доказателства за липсата на адекватни решения за тях са и хранителните кризи, които се повтарят все по-често. Необходима е обща визия, защото тези проблеми не са изолирани, те са широкомащабни.

ЕС и СТО

Все още ЕС продължава да се придържа към многостранните правила на СТО, а заедно с тях и към идеята за премахване на селскостопанските помощи. Според гледната точка на други експерти селското стопанство не е приоритет за Брюксел. Именно в това се корени проблемът, защото когато международните отношения са нестабилни е нужна ясна стратегия за селското стопанство.

В предложението на ЕК следващият многогодишен бюджет на ОСП, за 2021-2027 г., е намален с 5%. Точно обратното е действието на страните с големи селскостопански сили. Те увеличават държавната подкрепа за селското стопанство. Именно това е заплахата за ЕС и според Емануюел Макрон. Той смята, че страни като САЩ, а и не само с размах възприемат и прилагат агресивни стратегии, налагат своите норми и стандарти. Така те приравняват храните с останалите стоки. Лошото е, че реализация на идеята за нов световен договор може и да няма.

 

Сродни публикации