Акценти
- Другият основен показател, който ежедневно трябва да се обезпечава в изхранваната дажба е протеинът
Възможностите за повишаване на млечната продуктивност на кравите у нас за подобряване качествените показатели на млякото и за намаляване на неговата себестойност посредавом храненето са доста големи. При сегашния породен състав на кравите в страната напълно е възможно чрез по-добряване на храненето, да се увеличи добивът на краве мляко с над 30-40%. Средната млечност на фуражна крава у нас за 2004 г. се колебае около 3700 кг, а в някои области е 5700 кг- 5800 кг. Това е показател за наличието на животни с генетически заложби за висока млечна продуктивност.
Недостатъчното и непълноценно хранене ограничават и оскъпяват твърде много продуктивността на кравите. Резултатите от теорията и практиката показват, че храненето е икономически най-изгодно, когато осигурява постигането на максималната генетично обусловена млечност, без при това да се използват специални храни и добавки, които могат да оскъпят излишно изхранваните дажби. Разходът на фураж за 1 кг в случая е много по-малък, защото храната за поддържане жизнените функции се разпределя на по-голямо количество продукция.