За първи път – парфюми сред наградените иновации на изложбата „Агра“ в Пловдив » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

За първи път – парфюми сред наградените иновации на изложбата „Агра“ в Пловдив

Акценти

  • Представител на българска фирма се радва на двете награди от Конкурса за иновации на „Агра 2002“, като едната е за световна новост. Дипломите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. д-р инж. Мартин Банов

Парфюми получиха  награда за първи път в  12-годишната история на Конкурса за иновации, представени на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Продуктът в дамска и мъжка версия с ориенталско-цветна композиция е разработен от Института по розата в Казанлък.

24 са призьорите на „Агра 2020“. Сред тях има и новости от световен мащаб: единствената в земеделската практика многофункционална машина за рози, система за белене на слънчоглед, най-ново поколение цветен сортировач, растително-защитна технология срещу доматен миниращ молец, биофилтър за пречистване на въздуха чрез корените на растението, биологично активен ензимен продукт със здравословен ефект.

Иновациите финалисти от европейски мащаб са: електронна платформа за търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, винен сорт лоза „Мискет викинг“ за екопроизводство, интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на земеделски култури, метод за изчистване на земеделски земи, замърсени с тежки метали, с помощта на растения.

Конкурсните категории са шест и включват технологии, машини и инвентар за растениевъдството и за животновъдството, сортови семена и посадъчен материал, торове и препарати, научна дейност и разработки. Начело на комисията беше  председателят на Селскостопанската академия проф. д-р инж. Мартин Банов.

Последно поколение новости показва 29-ото издание на Международната селскостопанска изложба в Пловдив

Общо 47 продукти и разработки на  29 фирми и научни институти се състезаваха в Конкурса за иновации тази година. Той се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Диплом получи също Търговско-промишлената палата във Враца за принос към обогатяването на „Агра 2020“ със значимите бизнес събития, които организира. Призът беше връчен от Георги Гергов.

Всички участници в изложбата отново направихте една блестяща панорама на най-доброто в областта на селското стопанство, подчерта д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той обяви и имената на фирмите,  удостоени със специална награда, тъй като са участвали в „Агра“ 25 години без прекъсване. Това са „Виссер опора“, „Геосемселект“ и „Раломекс“. Отличията бяха раздадени на традиционната Вечер на изложителя в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

„Агра 2020“, в която се представят 400 фирми от 25 държави,  продължава до неделя заедно с изложбите „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“.

Списък с Наградените в конкурса за иновации на „АГРА 2020“ можете да видите ТУК.

 

За автора

Сродни публикации