За противоградова защита са изстреляни 780 ракети » Съвети в земеделието

април 13, 2024

За противоградова защита са изстреляни 780 ракети

Акценти

  • Не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото

Най-пострадалото село Змейово се намира извън защитаваната територия.

В края на миналия месец само за ден, на 31 май 2019 г., от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ) са изстреляли 780 ракети над Югоизточна България. Обработени са 59 градоопасни облака, които са  минали над защитаваната територия.

Предстои да бъде направена оценка на пораженията от падналата градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Оглед на площите и опис на пораженията ще бъдат извършени веднага след като водата се оттече.

От природното бедствие най-засегнато е село Змейово, което не се намира в защитавана от ИАБГ територия. Населеното място е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над селото. Поради  забранена зона за стрелба, заради военни обекти,  не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в следствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите.

За компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи се прилага нотифицирана държавна помощ. За нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделски стопани. Заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.

 

Сродни публикации