За нов случай на отровени пчели алармират от Благоевград » Съвети в земеделието

юни 14, 2021

За нов случай на отровени пчели алармират от Благоевград

Акценти

  • В района около язовир "Стойковци" се обработват над 2 500 декара земеделски земи

Обвинени за масовия мор са земеделски стопани, които без предупреждение са пръскали посевите.

В района на язовир „Стойковци“ над Благоевград са унищожени повече от 100 пчелни семейства. Към момента се предполага, че смъртността на опрашителите е причинена от натравяне с препарати за растителна защита.

В 110-те кошера на собственика са измрели почти всички пчели. Той е сигнализирал в полицията и областната дирекция на Агенцията по храните.

Предстои да бъде извършена проверка. Чрез нея следва да се установи дали в близките дни е извършвано пръскане на посевите.

Предвидено е, ако се докаже, че смъртта на пчелите е причинена от препарати за растителна защита, да се започне разследване по случая.

В областната дирекция по храните и при кметът на село Логодаж не е подавана информация за планирани растителнозащитни мероприятия.

В района около язовир „Стойковци“ се обработват над 2 500 декара земеделски земи. Те са собственост на трима крупни арендатори. За последния месец това е поредния подобен случай.

Съгласно законовите изисквания земеделците са длъжни, най-малко пет дни преди пръскане, да информират институциите и собствениците на пчелини, ако в близост има такива.

 

Сродни публикации