Знаете ли за какво се използват костилките от авокадо » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Знаете ли за какво се използват костилките от авокадо

Акценти

  • В мексиканската компания Biofase ежедневно се обработват близо 15 тона отпадъци от авокадо

В някои държави законът забранява употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба

Авокадото е плод, които вирее във влажните тропически гори. Той е сред супер храните, които набират все по-голяма популярност заради полезните си съставки. Водещи сред производителите му са: Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия.

Скот Мунгуя, който е инженер-биохимик, през 2013 г. създава компанията Biofase. Той е намерил начин да превърне отпадъците от авокадо в биопластмаса, която може да се използва за направата на различни продукти. Всички те са напълно биоразградими, като за целта са им необходими само 240 дни. Любопитното е, че биоразградимите смоли на Biofase могат да се обработват с помощта на всички конвенционални методи за формоване на пластмаса.

Мексиканската компания рециклира костилките от авокадо, създавайки биоразградими прибори за хранене, посуда и сламки. Именно традиционните пластмасови изделия за еднократна употреба, които са произведени от обикновена пластмаса са сред основните световни замърсители. Благодарение на продуктите на Biofase може да се намали замърсяването от изхвърлените прибори за еднократна употреба.

Всеки ден в компанията се обработват близо 15 тона отпадъци от авокадо. Тази дейност не само е печеливша, но и щади околната среда.

По информация на мексиканската компания, тя е единствената в страната си, която произвежда биополимери. Тя изнася своите продукти за над 11 страни в Латинска Америка. Поръчки за прибори и сламки, компанията има и от различни ресторанти и заведения за хранене.

В страната законово е ограничена употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба. Тази мярка има за цел да подпомогне опазването на околната среда. Стимулите за производство на биополимери биха насърчили конкуренцията.

Тези продукти имат и своите недостатъци, но към момента са много добро решение на проблема с опазването на околната среда от пластмасовите отпадъци.

 

Сродни публикации