За какво да внимаваме при избора на агнешко месо » Съвети в земеделието

октомври 22, 2021

За какво да внимаваме при избора на агнешко месо

Акценти

  • Българските мръвки ще имат синя маркировка, а вносните – червена

Тази година не се очаква промяна в цената на агнешкото преди празниците.

С предстоящите празници започва и трескавата подготовка за трапезата и храните, които предстои да зарадват сетивата ни. Според животновъди тази година потребителите няма да имат затруднения да закупят българско агнешко месо. Важно е потребителите да са добре информирани какво купуват и да внимават да не станат жертва на недобросъвестни търговци.

Започнаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да се следи имено качеството и състоянието на предлаганите продукти. Тази година месото ще бъде обозначено със синя или червена маркировка, за да се отличи произходът му. Българските мръвки ще имат синя маркировка, а вносните – червена. Тя е бъде правена с мастило за хранителни цели, за да не създава опасност за човешкото здраве.

Друго нещо, на което акцентират и експертите от БАБХ е информацията за произход на месото. Те напомнят на потребителите, че всеки търговски обект, които предлага непакетирано месо ще трябва на видно място да представи информация за произхода му. Въпреки строгите мерки за контрол, някои от животновъдите у нас се притесняват, че недобросъвестни търговци ще се опитат да приложат заблуждаващи практики.

 

 

Запознати споделят, че се очаква сериозен внос на агнешко от Македония. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация се опасяват, че до родния пазар може да стигнат и продукти, които са върнати от Гърция като брак.

Производителите смятат, че промяна в цената спрямо миналата година няма да има. Възниква обаче проблемът с недекларираните животни. В тази връзка започна и инвентаризация на животновъдните стопанства.

Фермери споделят, че има злоупотреби в сериозни размери. По оперативни данни животните са 1,4 млн., но родните стопани твърдят, че тази цифра е силно завишена и е не по-голяма от 1 млн.

 

Сродни публикации